Kako potovati poceni, a bogato?

„Tisoč milj dolgo potovanje se začne z enim samim korakom,“ je pred približno 2500 leti dejal Laozi.

„Tisoč milj dolgo potovanje se začne z znižano letalsko karto,“ si ga je drznil popraviti moderni popotnik.

Saj veš kako je, skoraj vsak si želi potovati. A ko si mlad, nimaš denarja, ko ga boš končno imel pa bo premalo časa oz. dopusta. A glej ga zlomka, na srečo so danes potovanja ugodnejša kot kadarkoli doslej.

Seveda moraš imeti prihranjenih nekaj evričov, a nikakor ne rabiš zapraviti celega bogastva.

Midva s Tino (punca op.a.) sva slabo leto potovala po svetu in porabila 6500 € po osebi – vključno z letalskimi kartami. 6 mesecev sva bila na Novi Zelandiji, 3 mesece na Japonskem in nato po mesec dni na Tajski, v Maleziji in na Šri Lanki. Ni slabo, kajne? Sploh glede na to, da nisva bila zgolj v poceni državah. Ob tem sva marsikaj doživela in nisva neprestano škrtarila. Lahko bi zapravila še manj.

V tistem letu in kasnejših potovanjih sem se naučil iz vsakega € precej iztisniti. Vsi moji nasveti so zbrani v brezplačni e-knjigi, ki si jo lahko snameš tukaj. V tem članku bom povzel 3 najpomembnejše napotke in nekaj manjših, a še vedno važnih.

Kako do poceni letalskih kart?

Potovanje se običajno začne z iskanjem leta in Evropejci imamo to srečo, da so leti iz stare celine precej cenejši kot od kjerkoli drugod.

Ko se odločiš, kam boš odfrčal, skoči na secretflying.com in preveri ali je trenutno kakšna akcija za tvojo destinacijo. Če je in ti datumi ustrezajo, imaš srečo in boš verjetno prihranil kar nekaj €. Tudi nekaj sto, če letiš daleč. Midva sva na Novo Zelandijo lani letela za 475 € – to je cena povratne karte!

 Ja, ja, saj vem, da je “poceni” relativno.

Ni akcije? Ni panike! Pojdi na Skyscanner in prebrskaj vsa okoliška letališča. Skyscanner ima to koristno funkcijo, da lahko pogledaš cene kart za ves mesec. Če nisi vezan na točno določen datum, boš tako našel najugodnejšo možnost. Povratne karte na Japonsko lahko na ta način v redni prodaji najdeš že za okrog 500 €. Ni tako slabo, kajne?

Ne pozabi pregovora „rana ura, zlata ura“. Išči vsaj nekaj mesecev prej in karte bodo cenejše. Preizkusiš lahko tudi slovenski brskalnik Flyavel, ki ima zelo priročno funkcijo, kjer lahko določiš poljubno obdobje odhoda in povratka, brskalnik pa ti nato prikaže najcenejše lete v tem času. Opazil, sem, da Flyavel načeloma prikaže nekoliko dražje lete od Skyscannerja in se pozanimal, zakaj je temu tako. Pravijo, da je cena, ki jo vidiš pri njih dokončna, hkrati pa sodelujejo z zanesljivim posrednikom, ki nudi kakovostno pomoč strankam in še nekatere dodatne storitve. Drži, da so posredniki preko Skyscannerja včasih čudni in sumljivi, zato dejansko ceno karte vedno preveri na strani letalske družbe.

Poceni bi naj bili tudi last minute leti, a sam z njimi nimam izkušenj. Načeloma so najcenejši dnevi za let torek, sreda in četrtek. Najugodnejše ure so zelo zgodaj zjutraj in občasno pozno zvečer oz. ponoči.

Najceneje boš letel, če si popolnoma fleksibilen. Prijavi se na novice ali všečkaj Facebook strani, kjer se objavljajo letalske akcije – npr. Secretflying, Fly4free, Izlet na dlani, Flyavel itd. Precej jih je. Ko vidiš akcijo, ki ti je všeč, jo čim prej bookaj. Včasih se zgodijo kakšne res absurdne ponudbe, ki zelo hitro potečejo. Na Secretflying lahko najdeš vse akcije za želeno destinacijo in se odločiš za najustreznejšo. Ali pa greš na Flyavel, ki ima funkcijo, da ti najde najcenejši let do določenega mesta. Če si datumsko fleksibilen, lahko na tak način najdeš super cene.

Kaj pa „error fare“? To je ponudba, kjer pride do napake in jo letalska družba običajno hitro odpravi. Če jo zagledaš in pravočasno rezerviraš, je precejšnja možnost, da bodo karto morali upoštevati. V nasprotnem primeru boš pravočasno dobil obvestilo in vrnjen denar. Oceni, če se ti da ukvarjati s tem in nato rezerviraj na lastno odgovornost.

Aja, izogibaj se obdobju, ko je na destinaciji glavna turistična sezona. Takrat bodo letalske karte veliko dražje.

Brezplačno bivaj z domačini

Prenočišča pri domačinih so bila velik del mojih najzanimivejših potovalnih izkušenj. A greva po vrsti.

Kako zaboga lahko brezplačno bivaš z domačini?! Sliši se čudno, a je v resnici kar preprosto. Uporabiš spletni portal Couchsurfing. Sam sem z njim zadovoljen, a vseeno prilagam seznam alternativ, saj je zadnje čase deležen precej kritik.

Na teh portalih so gostitelji, ki so te pripravljeni brezplačno gostiti, če jih prepričaš s svojo „prošnjo“. Podrobno o tem, kako napisati učinkovito prošnjo, lahko najdeš TUKAJ ali pa v e-knjigi na strani 30.

„Čakaj, čakaj. Ni nevarno spati pri popolnem tujcu?“

Couchsurfing ima sistem ocenjevanja uporabnikov in mislim, da je varen način bivanja. Sploh če uporabljaš še zdravo pamet, prebereš komentarje in ne pišeš komurkoli, ki se ti zdi sumljiv. Osebno nisem imel niti ene slabe izkušnje, ko sem potoval sam ali v paru. Če se slučajno počutiš neprijetno lahko vedno odideš drugam. Kot solo popotnica, se lahko odločiš pisati le ženskam, saj se najdejo kakšni mladi samci, ki zmotno mislijo, da gre za popotniški Tinder. Ti imajo običajno označeno, da raje gostijo samo ženske in jih ni težko prepoznati.

Couchsurfing ni zastonj hotel. Pričakuj, da se boš družil in pogovarjal z gostiteljem. A prav to je čar takšnega načina potovanja. Spoznaš nove ljudi, ki so običajno domačini, kar naredi popotniško izkušnjo čisto drugačno. Odkriješ stvari, ki jih drugače ne bi, skleneš nova prijateljstva in bolje spoznaš lokalno življenje ter kulturo.

Tak način bivanja zniža stroške in hkrati zelo obogati tvoje potovanje.

Naenkrat kuhaš svež bambus v čebru ob cesti. Zakaj pa ne.

Še majhen trik – če nisi prepričan, da boš dobil gostitelja, lahko prenočišče rezerviraš preko Bookinga. Bodi pozoren, da lahko rezervacijo zastonj prekličeš. Tako imaš plan B, če na Couchsurfingu ne bo odziva. Če te nekdo sprejme, prekličeš Booking. Prošnje za bivanje je dobro poslati teden do dva tedna pred prihodom.

Bi rad potoval res poceni? Te ne moti, da boš dlje časa v istem kraju ali na podeželju? Potem razmisli o portalih prostovoljstva Workaway, HelpX ali WWOOF V zameno za 4-5 ur dela dnevno (pogosto celo manj), prejmeš prenočitev in hrano. Če nočeš, ne rabiš zapraviti skoraj nič, a si vseeno v drugi državi. Vsi portali imajo sistem ocenjevanja in komentiranja, tako, da si lažje ustvariš sliko o gostitelju in delu, ki te čaka. Najpogostejša opravila so pomoč v hostlih ali na kmetiji, najde pa se tudi kaj bolj posebnega (deljenje letakov na Japonskem npr.). Na podeželju so gostitelji običajno prijazni, te odpeljejo na kak izlet in praktično vključijo v družino. Dva dneva v tednu sta običajno prosta pa tudi drugače je precej časa za raziskovanje. Več o tem sem napisal v e-knjigi na strani 37 in v tem članku.

Včasih delo zahteva, da organiziraš japonske igre brez meja.

Informiraj se

V znanju ni samo moč, ampak tudi prihranek. „Informiraj se“ morda zveni samoumevno, a glede na vprašanja, ki sem jih slišal in videl na spletu, žal ni.

Nikakor ne rabiš splanirati vsakega koraka svojega potovanja, je pa dobro vedeti nekaj osnovnih informacij o destinaciji kamor potuješ. Več boš vedel, več boš prihranil. Ja, lahko si spontan in se podaš v neznano, a to zelo verjetno ne bo poceni.

Preveri, koliko stanejo obroki. Je na voljo ulična hrana? Kako je z javnim prevozom? Je med mesti ugodneje potovati z vlakom ali z avtobusom? Vprašaj domačina, gostitelja ali receptorko, koliko bi naj plačal za prevoz s taksijem do turistične znamenitosti. Se pričakuje, da boš barantal? Če se in ne boš, ker ti je neprijetno, boš neprestano plačeval vsaj 4x ceno. Si kadilec? Kakšna je cena cigaret? Na Novi Zelandiji zavojček stane od 15 € navzgor. To malce spremeni dnevni budget, kajne? So kakšni turistični nategi, za katere bi moral vedeti? Kaj pa telefon in SIM kartica? So podatki poceni ali dragi?

Na spletu lahko najdeš odgovore na vsa vprašanja. Večina je že odgovorjenih na blogih, forumih in v vodnikih. Če je vprašanje zelo specifično in Google ne pomaga, pa ga lahko vedno zastaviš sam. Tudi Facebook skupin za popotnike je malo morje.

Sploh pa je prav fino malo spoznati destinacijo pred potjo. Jaz vedno postanem navdušen, ko berem o tem, kam se kmalu odpravljam (in kako me taksist ne bo nategnil!).

Raznorazni napotki

Potuj z ročno prtljago.

Če je možno in ni premrzlo, vzemi konkreten nahrbtnik in potuj s cca. 10 kg prtljage. Ne samo, da boš prihranil pri letalski karti, če letiš z budget letalsko družbo, spoznal boš tudi, kako malo potrebuješ in kako fino je, ko s seboj ne rabiš vlačiti kovčka. Ne pozabi preveriti omejitev letalske družbe, saj so nekatere ročno prtljago omejile na 7 kg. Preveri tudi, če je nahrbtnik zahtevanih dimenzij. Vse te informacije najdeš na strani posameznega prevoznika.

Nikoli lačen na ogled znamenitosti!

Malenkost, ki se rada zgodi. Ogled načrtuješ ravno v času kosila in pred tem ne poješ nič konkretnega. Naenkrat si lačen in tečen (hangry), saj ogled traja dlje, kot si mislil. Začneš iskati najbližjo poceni restavracijo, a ker si blizu znamenitosti, ta ne obstaja. Na koncu preplačaš podpovprečen obrok. Žalosten pogledaš za sosednjo mizo in opaziš mene, ki zgrožen strmim v prazno in se sprašujem, kako se mi je to spet lahko zgodilo!? Skratka… malo načrtovanja obrokov bo naredilo potovanje veliko prijetnejše.

Naročil pico, dobil razočaranje.

Štopaj, če se ti zdi varno

O varnosti štopanja ne bom razpravljal. Nekaterim se zdi neverjetno drzno, nekateri štopajo povsod in verjamejo v dobre ljudi. Dejstvo je, da je zastonj. Obstaja tudi možnost, da spoznaš kul domačina in slišiš zanimive zgodbe. Morda te celo povabi na obisk ali kosilo. Če se ti zdi, da je država dovolj varna in so ljudje dovolj prijazni, štopaj. Pri tem seveda uporabi zdravo pamet in ne sedi v avto, če imaš slab občutek. Fino je dejansko pogledati voznika in ne šele med vožnjo opaziti, da ima na obrazu tatuje lokalne tolpe (in na zadnjem sedežu samostrel).

Ko štopaš, nujno nosi klobuk!

Poišči čim več akcij

Vedno in povsod so akcije. Če jih najdeš, si zmagal. To so lahko kombinirane vstopnice za muzeje in znamenitosti, ki so standardna ponudba v zahodnih državah ali pa kakšne lokalne strani s kuponi, ki ti omogočijo poceni obisk restavracij in aktivnosti. Za najbolj znane ponudbe preprosto preveri turistično info točko ali spletno stran. Za kakšne bolj obskurne spletne strani z akcijami in kuponi, vprašaj kakšnega domačina ali izkušenega popotnika, kaj uporablja. Lonely planet forum je dober kraj za to.

Preveri, kaj lahko počneš brezplačno

Skoraj povsod se da kaj delati brezplačno. Če ne druga, lahko greš na pohod ali se namerno izgubiš v mestu ali parku. Muzeji so ponekod enkrat tedensko zastonj, ponekod vedno, ponekod izredno poceni. Kot že rečeno – informiraj se. Vprašaj Google kaj so brezplačne ali poceni aktivnosti v mestu, kamor greš. Morda ne boš rabil zapraviti skoraj nič za zanimiv dan.

Priporočene iskalne fraze:

„10 free things to do in (ime mesta)“

„free activities in (ime mesta)“

„cheap and free things to do in (ime mesta)“

Marsikaj norega je zastonj. 😉

Včasih se razvajaj in ne samo šparat

Upam, da si spoznal nekaj novih načinov, kako prihraniti. A če letiš na drug konec sveta, ne boš tam samo šparal. Že pred potovanjem se odloči, kaj te najbolj mika in si to privošči. Si želiš plavati z delfini v oceanu? Pojdi! Bi rad jedel vrhunski sushi? En obisk restavracije te ne bo pokončal. Pazi, da se potovanje ne spremeni v tekmo, kako lahko na vsakem koraku čim več prihraniš. Včasih je treba biti realen. Če za določeno državo nimaš denarja, izberi cenejšo. Leteti na Japonsko in tam dva tedna jesti instant rezance in riževe kroglice, ni ravno pravo doživetje Japonske.

To je to. Kaj pa sedaj? Pot pod noge!

Ti je prebrano všeč?

Bodi komot in dovoli, da ti sveže pečene članke dostavim direktno v nabiralnik. Nič spama, same dobrote.

S klikom na spodnji gumb se strinjaš, da ti "Ko se vprašaš" pošilja obvestila o novih vsebinah na strani.

Komentiraj